fbpx

Емоційний подарунок від Мідорі

Рецензія на концерт у Львівському органному залі

На сцену виходить Мідорі. Вона готується виконувати сольну партію у Концерті для скрипки з оркестром ре мажор Людвіга ван Бетовена. Її гра перевершує всі наші очікування: емоції, пристрасть не можуть залишити нікого байдужим. Спочатку все дійство скидається на поле для змагань, де кожен з інструментів хотів заволодіти увагою більше за інших. І слухач не міг залишитися байдужим – адже схожу внутрішню боротьбу ми відчуваємо самі з собою.

Та все ж, це змагання, дійшовши до свого апогею, закінчилось цілковитою гармонійною згодою, і Мідорі разом з оркестром злились із своєю музикою в єдине ціле.

Всесвітньовідома скрипалька Мідорі вже втретє завітала до Львова і відіграла концерт із Орестом Смовжем та Ukrainian Festival Orchestra у стінах Львівського органного залу 2 вересня під дириґентською паличкою Івана Остаповича. Це було дивовижне емоційне розкриття людини і музики.

Мідорі – це уособлення майстерності, щирості і великої чуттєвості. Вона почала грати на скрипці з 3-ох років, а вже в 11-ть дебютувала з оркестром у Нью-Йоркській філармонії. Вона виступала з найкращими симфонічними оркестрами Лондона, Чикаго, Бостона, Сан-Франциско, філармонічними оркестрами Берліна, Відня, Нью-Йорка, Лос-Анджелеса, Санкт-Петербурга. Співпрацювала з такими видатними музикантами, як Клаудіо Аббадо, Леонард Бернштейн, Крістоф Ешенбах, Марісс Янсонс, Пааво Ярві та іншими. Тисячі людей аплодували їй стоячи та викликали «на біс». Її виступ в Україні – це великий шанс подарувати нам незабутні емоції та враження, яких ми потребуємо.

Скрипалька погодилася дати кілька концертів в Україні після того, як минулого року вперше побувала у Львові на запрошення свого учня з Peabody Institute у Балтиморі (США) Ореста Смовжа.

Квитки на львівський концерт Мідорі почали розкуповувати ще за півроку до дати виступу. Ввечері 2 вересня зал в Органному був повний. Приємну атмосферу створив оновлений вигляд концертного майданчика, просторий світлий хол, ароматна кава на вході. Дві хвилини до початку. Гості не відривають очей від яскраво освітленої сцени, в очікуванні того, як звучатиме легендарна скрипка Гварнері дель Джезу в руках Мідорі в акустиці Органного залу.

На початку концерту цікавість слухача розпалює Ukrainian Festival Orchestra, який спершу вводить у ліричну атмосферу, показує, як зароджуються почуття в «Піснях кохання» Івана Остаповича. Дириґує сам автор. На сцену виходить учень Мідорі – талановитий львівський музикант Орест Смовж, який став хорошим послідовником своєї наставниці. Поєднання його гри на скрипці і звучання оркестру створюють вибухо динамічну суміш – музиканти виконують Концерт для скрипки з оркестром Олега Безбородька, відкриваючи слухачеві потужну міць і силу почуттів.

Концерт в Органному залі 2 вересня змусив глядача розділити все, що відчували на сцені музиканти. Кожна мить була єдиною і неповторною. Львівський слухач вдосталь емоційно співпереживав та надихнувся, тож тепер, після Львова, Мідорі продовжує підкоряти серця українців: 4-го вересня відбувся її виступ у Києві,а 6-го – в Одесі.

Ольга Кальнова

Фото – Євген Червний

Facebook